Laholms Sommarspels Historia

Av Anna Bredhe

Det var en gång en man som hette Axel Malmqvist, som var borgmästare i Laholm. År 1933 bestämde han sig för att kombinera stadens historia och kultur genom att skriva och iscensätta ett krönikespel. Detta kom att kallas för Lagaholmsspelen, och skulle bli en lång och fin tradition. Det blev totalt 35 spel. De framfördes under den första helgen i augusti på Lagaholms slottsruin, som är den plats där Statkraft i dag bedriver sin laxodling.

Malmqvist engagerade hela bygden i sina spel, som till en början var egenhändigt skrivna krönikor och senare kungadramer och pjäser av Shakespeare. Alla som ville fick hjälpa till, och det gäller fortfarande. Både Lagaholmsspelen och Laholms sommarspel bygger på amatörskådespelare i alla åldrar. Även hästar har varit med på scen!

Lagaholmsspelen var helt ideellt och inträdet som spelades in gick till att upprätta skulpturer i staden. Malmqvist rustade även upp slottsruinen. När han dog 1968 gjordes några försök att bibehålla traditionen, men det ledde inte till någon varaktighet, och spelen gick därmed i graven.

En av de som försökte få liv i Lagaholmsspelen under den här tiden var Hans Bärtilsson. Han hade dock otur med vädret, vilket ledde till lågt publikantal. Men han gav sig inte och kom slutligen tillbaka till Laholm den soliga sommaren 2022, och har arbetat med föreningen och regisserat ensemblen sedan dess.

Det skulle dröja ända till 1993 då föreningen Laholms sommarspel bildades på initiativ av regissören Hans Rääf. Dess första föreställning ”Kärleken, Krigen och Jorden” framfördes sommaren 1994. Nu låg inte fokus längre på Sverige och uppburna människor utan på Laholms egna och rika historia, sedd genom den enkla människan.

Genom detta synsätt har vi inte minst kunnat lyfta fram en lång rad starka kvinnor som annars varit fördolda i historiens mörker. Deras mödor med uppgifter som att ta hand om många barn och en gård samtidigt har skildrats ett flertal gånger.

Under föreningens 30-åriga historia har det blivit både utomhus- och inomhusföreställningar, dramatiserade stadsvandringar, historisk tipspromenad, barnteater och sångspel. Berättandet sträcker sig över 3000 år i tid, från bronsåldern till vår egen tids flyktingmottagande. Vi har berättat om kungar och drottningar, hövdingar och slavar, generaler och slottsfruar, operasångare och cirkusdirektörer. Även Axel Malmqvist och hans hushållerska har fått vara med på ett hörn.

Laholms Sommarspel har aldrig haft en fast spelplats. Dramatiseringarna har ofta ägt rum i natursköna områden och utnyttjat landskapet som färdig kuliss, något som inte går att skapa på samma sätt inne på en teater.

Vi har som mål att vara så nära som möjligt den plats där berättelsen utspelar sig. Genom åren har vi därför befunnit oss på en lång rad platser runt om i kommunen. Vi har spelat i centrum av Laholm, på åbanken av Lagan, i Tjärby, Skottorp, Knäred, Ysby och Hasslöv.

I och med att föreställningarna oftast har spelats utomhus har vi varit beroende av fint väder. Under Lagaholmsspelens tid var det oftast bra väder, därav skapades begreppet ”borgmästarväder”. 2022 var det nästan för bra väder, 33 grader vid genrepet! Då fick skådespelarna stoppa ner händerna i ishinkar för att kyla ner handlederna.

Den som kanske har lidit mest av det kyliga svenska sommarvädret var nog den person som spelade Näcken år 2000. Men som Hallandsposten skrev om sommarspelen då: ”En maktfull despot kan inte ta död på kärleken, lika lite som ett envist regn kan stoppa en föreställning.” (5 juli 2000).

2018 ägde sommarspelen rum på Karsefors dansbana, och 2023 inleddes ett samarbete med denna och ytterligare tre dansbanor i kommunen: Ramshall, Fågelsång och Våxtorps hembygdsförening. Teatern har då tak över huvudet och slipper oroa sig för dåligt väder. Målet med samarbetet är att locka människor tillbaka till dansbanorna som numera för en tynande tillvaro. Dessa dansbanor ligger nära naturen och bär på den kulturtradition som sommarspelen värnar om.

Även om vädret har varit dåligt har det aldrig satt käppar i hjulen. Det enda som har tvingat sommarspelen att ställa in sina föreställningar var Corona-epidemin, år 2020 och 2021. När det var dags för spelens återkomst 2022 var hela åtta personer sjuka i Covid på premiärdagen. Men det löste sig ändå tack vare att rollerna ersattes med andra i ensemblen (samt regissören!).

Laholms sommarspel har inte bara spelat teater på sommaren. Vintern 2014 spelades en barnvänlig version av Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”, bearbetad och nedkortad av regissören Monica Schramm. Namnet på uppsättningen var ”En midvinternattsdröm”, och det väna och vita ersattes med det glada och färgstarka.

Tidigare samarbetade föreningen med Kulturskolan, vilket gjorde att vi fick med många barn och ungdomar i ensemblen. Sommaren 2024 har unga haft möjlighet att samarbeta med professionella, och utvecklat sitt intresse och sina färdigheter. Numera är ungdomarna lite mer svårflörtade och vi efterlyser fler barnskådespelare. Kanhända finns det annat som lockar i denna tid full av teknik och sociala medier?

Även om sommarspelen bygger på amatörskådespelares engagemang, så har det dykt upp en och annan känd skådespelare. I ”Gnistan” 2013 stod Johannes Brost på scenen som utropare i cirkustältet där pjäsen utspelades. Handlingen kretsade kring elektricitetens ingång och därmed om de vattenkraftverk som alstrade strömmen – språnget till den moderna tiden.

Många av skådespelarna har varit med i många år, och säger att de drivs av den gemenskap, glädje och kreativitet som finns i föreningen. Vissa menar till och med att det är beroendeframkallande! Även om det är ett sammansvetsat gäng, så tillkommer nya ansikten till ensemblen varje år, och det är vi glada för.

Vi har försökt återskapa historiska miljöer med hjälp av tidstypisk scenografi och rekvisita. Det har till och med funnits med tidstypisk mat och brinnande vikingaskepp vid några föreställningar!

Många är de timmar och muskler som har hjälp till att bygga upp och riva scener. Även kostymerna har det lagts ner mycket arbete på. Det har genom alla år funnits sykunniga personer i föreningen som har tillverkat allt från livstycken och hosor till tovade mössor och masker. 2014 fanns chansen att se många av kläderna från föreställningarna under åren på en utställning på Stadshusgalleriet.

I år och förra året åkte hucklena av, och vi förflyttades till en tid närmare vår, nämligen 1958. Föreställningarna spelades på fyra av Laholms dansbanor, och förhoppningsvis kunde flera i publiken känna igen sig och drömma sig tillbaka med hjälp av kläder och musik.

Musiken och sångerna har genom alla år varit en viktig del av vårt historieberättande och vi har nu en stor och bred sång- och musikskatt att förvalta. Det har ofta varit levande musik och egenkomponerade sånger i föreställningarna. Även Ränneslövs folkdansgille har varit med på scenen och bidragit till den goda stämningen.

Sommarspelen har alltid satt upp specialskrivna musikalproduktioner med teman hämtade från den halländska historien, allt från snapphanestrider och blodshämnd till sagoväsen och kungabröllop. Både fattiga och rika har gestaltats på scen. Det har funnits med kärlek, försoning, hopp, spänning, kvinnlig list och ond bråd död. Berättelserna har ofta utgått från fakta och sägner från trakten för att sedan fiktivt spinna vidare på dessa. Några av karaktärerna har dock funnits på riktigt.

Det som är en gemensam nämnare för berättelserna är att de historiska skeendena har likheter med nuet, och paralleller till dagens samhälle kan göras. Som exempel kan migrationen till Amerika i jämförelse till dagens flyktingar ses. Också tvångsgifte har behandlats.

Många teman är tidsöverskridande, som mänskliga rättigheter, könsroller, och mötet mellan olika kulturer. De som kommer och ser föreställningarna får lära sig om tiden då handlingen utspelas. Ibland har det även funnits utställningar i anslutning till spelplatsen. Trots att det ofta är mörka historier som berättas finns det även humor, och publiken får både skratta och gråta. ”Det finns utan tvekan repliker som är tidlös humor, åtminstone när de uttalas i rätt kommun. De gladaste skratten från den regnrocks- och paraplyförsedda publiken kommer när någon på scenen utbrister ”det är ju så tråkigt i Knäred” eller pratar om hur det är att leva i Ysby, ”ett öde värre än döden”.” (HP 5 juli 2002)

Laholms Sommarspel – Produktioner:

1994 Kärleken, kriget och jorden
1995 Turné med sånger och scener
1996 Bues Saga
1997 Dramatiserad stadsvandring, Lagan, staden och folket
1998 Ärtfeber
2000 Dramatiserad stadsvandring, Lagan, staden och folket
2001 Elsebe på Lagaholm
2002 Tjurhuvud
2003 Dramatiserad stadsvandring, Lunkan, Laholm och världen
2005 Svanar över Duna hög
2006 Vi ses en trappa upp
2007 Dramatiserad stadsvandring, Lagan, staden och folket
2008 Favoriter i repris, scener från tidigare föreställningar
2009 Bröllop på Skottorps slott
2010 Längs Lagan
2011 En midvinternattsdröm
2013 Gnistan
2014 Utställning och körframträdande
2015 Mord i augusti
2017 Dramatiserad stadsvandring, Lagan, staden och folket
2018 Tidens gång
2019 I Snapphanetider
2020 Inställt – pga Coronapandemin
2021 Inställt – pga Coronapandemin
2022 Tillbaka på Smedjegatan + Historisk tipspromenad – La belle époque i Laholm
2023 Sjung Sommar Sjung